Pitkälle bussimatkalle varautuminen

Kuinka voit valmistautua pitkään bussimatkaan?

Pitkiä matkoja kuljetaan usein junalla, autolla tai lentäen. Yksi mahdollisuus on matkustaa pitkä matka myös bussilla. Matka voi olla tylsä jos siihen ei varaudu kunnolla. Myöskään taukoja ei pitää kuten omalla autolla kulkiessa. Jaloittelumahdollisuudetkin ovat huonommat kuten esimerkiksi junassa. Kannattaa ottaa mukaan paljon tekemistä ja varautua siihen että ei pääse kovin usein tauolle, joten kannattaa ottaa mukaan myös syömistä ja juomista. Jos istuminen aiheuttaa terveydellisiä ongelmia niin varaudu myös niihin.

Et voi päättää itse tauoista

Muista käydä vessassa ennen kuin astu bussiin. Bussi ei pysähdy välttämättä juuri silloin kun hätä yllättää. Kannattaa käydä vessassa myös sitten kun bussi pysähtyy tauolle vaikka jonkin huoltoaseman pihalle. Joskus busseissa on myös vessa, joten tätä ongelmaa ei tule.

Jos matka on niin pitkä että sen aikana ehtii tulla nälkä ja jano niin kannattaa ottaa mukaan eväitä. Junissa ja lentokoneissa tarjoillaan syötävää ja juotavaa, mutta bussimatkalla joutuu itse hankkimaan eväät jostain muualta. Kun bussi pysähtyy vaikka huoltoasemalle niin evästä voi hakea sieltä lisää.

Tekemistä bussimatkalle

Mukaan kannattaa ottaa jotain tekemistä, jos aika ei kulu pelkästään maisemia katsellen. Tietokoneelta tai tabletilta voi katsella elokuvia, kuunnella musiikkia tai pelata pelejä. Muista ottaa mukaan myös kuulokkeet. Myös kännykällä voi tehdä samoja juttuja. Bussimatkalla on myös hyvää aikaa chattailla kavereiden kanssa ja selailla internettiä tai vaikkapa päivittää omaa sosiaalisen median profiilia. Matkalle voi ottaa mukaan myös lukemista ja kirjoitus- tai piirtämisvehkeet. Jos tykkää kutomisesta niin bussimatkan aikana on hyvää aikaa myös sille.

Jos bussimatkalle lähtee mukaan seurueen kanssa niin heidän kanssaan voi varautua pelikorteilla tai muilla peleillä pelailuun. Yhdessä voidaan myös vain jutella, joten paljon muuta ei välttämättä tarvita kuin hyvä mieli ja keskustelunhalua. Keskustella voidaan vaikka muiden ihan tuntemattomienkin matkustajien kanssa.

Terveydelliset ongelmat

Jos istuminen on rankkaa omalle keholle niin varaa mukaan välineitä sitä varten. Jos niska tai selkä kipeytyvät istuessa niin ota mukaan niskatyyny ja selkäkipuja varten tukivyö. Jos jalat puutuvat helposti ja tuntuu että veri ei kierrä kun istuu pitkään paikallaan, niin jalkoihin voi laittaa ihan lentomatkoillekin tarkoitetut tukisukat. Muista ottaa mukaan myös särkylääkettä jos kipuja kuitenkin tulee. Jos on altis matkapahoinvoinnille niin kannatta ottaa ennen matkaa pahoinvointilääke. Jos mahdollista niin istu bussin etuosaan, jossa näet eteenpäin ja näin ei tule niin helposti huonovointiseksi.

Mitä pukea päälle

Bussissa kannatta kannattaa olla mahdollisimman rennoissa vaatteissa, ja jättää ulkonäöstä huolehtiminen muualle. Pillifarkut ja tiukka kauluspaita eivät todellakaan ole viisas valinta monen tunnin istumista varten. Sen sijaan vaikkapa kollarit ja huppari ovat varmasti kenelle tahansa huomattavasti oivallisempi valinta. Ja jos nyt välttämättä olet erittäin tyyliuskollinen etkä voi jättää cooliutesi takia siisteimpiä rock vaatteitasi bussin ruumaan, vaihda nyt hyvä ihminen edes ne painavat ja paksut maiharit villasukkiin, itsesi ja muiden hyvinvoinnin takia.

Pakkaaminen bussimatkalle

Bussimatka
Bussimatkat voivat olla puuduttavia

Muista että bussimatkalle ei voi ottaa mukaan niin paljoa tavaraa kuin esimerkiksi omalla autolla matkustaessa. Bussiin mahtuu kuitenkin mukaan enemmän kuin lentokoneeseen, jonne saa ottaa vain tietyn painon mukaan tavaraa. Bussimatkalle ei ole myöskään niin paljon rajoituksin kuin lennolle siitä mitä laukkuihin saa pakata tai mitä saa ottaa matkustamoon mukaan.

Lapset bussimatkalle mukaan

Jos bussimatkalle lähtee myös lapset mukaan niin heitä varten kannattaa varata paljon eri asioita. Lasten pitää viihtyä istuessa ja he eivät voi juosta pitkin bussin käytävää. Heille voi ottaa mukaan samoja välineitä kuin aikuisillekin eli tietokoneen tai tabletin sekä lukemista, piirtämistä ja pelejä. Lapsen voi myös yllättää jollain lelulla tai kirjalla pitkin matkaa. Ei kannata antaa kaikkea tekemistä heti. Jos mukaan lähtee vaippaikäisiä ja pieniä lapsia niin muista pakata matkustamoon otettavaan laukkuun vaipanvaihtovälineet ja lapsille sopivat eväät. Kuski ei mielellään avaa tavaratilaa matkan aikana.