Kuinka varautua pitkään lentomatkaan?

Kun halutaan siirtyä nopeasti eri kohteisiin niin usein sinne pitää mennä lentämällä. Jos lento on pitkä, niin siihen kannattaa varautua hyvin, jotta lennosta tulisi mahdollisimman mukava ja viihtyisä kokemus. Jos mukana on lapsia, niin lennolle varautuminen on vielä tärkeämpää, jotta lapset eivät turhaudu ja juoksentele pitkin lentokoneen käytäviä häiriten muita matkustajia. Jos istuminen saa selän ja niskan kipeäksi tai lennolla on vaarana saada muita terveydellisiä oireita niin nekin pitää huomioida ennen lentoa.

Lasten kanssa lentäen

Lentäminen
Lentämisestä saa helposti varsin miellyttävän kokemuksen

Kun lennolle lähtee mukaan lapsia, niin lennosta kannattaa yrittää tehdä heille mahdollisimman mukava kokemus. Näin viihtyvät sekä lapset että vanhemmat sekä muut lentomatkustajat. Jos lapsi on alle kaksi vuotias niin hänelle saa ottaa mukaan juotavaa ja syötävää eli korvikemaitoa, pieniä maitopikareita sekä lastenruokapurkkeja ja -tuubeja.  Lentokoneesta ei heille välttämättä löydy oikeanlaista juotavaa tai syötävää. Vaippaikäsille pitää tietysti muistaa ottaa kaikki vaipanvaihtoon tarvittavat välineet. Myös kosteuspyyhkeitä tarvitaan varsinkin pienten lasten kanssa. Niillä ruokailu ja vaipanvaihdot sujuu siististi ja helposti.

Mikäli lapsella tuntuu olevan vaikeuksia nukkua matkustaessa, kannattaa miettiä esimerkiksi kapalon hankkimista matkustusta varten. Se voi tuoda lapselle turvallisuutta ja helpottaa hänen oloaan, erityisesti jos lapsi pelkää lentämistä. Myös unilelujen mukaan ottaminen on ensiarvoisen tärkeää, jokainen uninallen kotiin unohtanut vanhempi tämän varmasti tietää!

Lapsilla on hyvä olla mukana paljon tekemistä. yksi hyvä viihdyke on jokin laite, jolla lapsi voi katsella ohjelmia tai pelata pelejä. Tästä riittää yllättävän pitkäksi aikaa tekemistä. Mukana voi olla myös matkapelejä ja pelikortit. Myös piirustusvehkeillä saa ajan kulumaan joksikin aikaa. Lennolle voi ottaa lapselle mukaan myös yllätyksiä ja antaa ne lapselle sitten kun hän alkaa olla jo todella kyllästynyt istumiseen. Se voi olla vaikka jokin lasten lehti tai yllätysmuna, jossa on lelu sisällä. Yllätys voi olla myös ihan vain uusi lelu, jos todella halutaan saada lapsi viihtymään, kun tilanne on jo paha ja lapsi huutaa ja ei viihdy enää koneessa.

Lento ja terveys

Monelle lentäminen on terveysriski. Tämä kannattaa huomioida kun lähtee pitkälle lennolle. Lennolla jalkojen verenkierto heikentyy, kun istutaan pitkään ja jalkoja ei saa liikuteltua kunnolla. Jalat saattavat väsyä ja mennä tunnottomiksi. Veritulpan riski myös kasvaa. Jalkoihin kannattaa tätä varten hankkia lentosukat, jotka parantavat jalkojen nestekiertoa ja vähentävät jalkojen turvotusta.

Jos lennon aikana on riski että niska tai selkä tulevat kipeäksi niin kannattaa varautua myös näihin. Mukaan voi ottaa niskatukityynyn ja selän tukivyön, joka helpottaa istumista. Myös selän teippaus lennon ajaksi voi auttaa. Kannattaa ostaa lentokentältä turvatarkastuksen jälkeen mukaan vettä. Vesi kierrättää ravinteita kehoissa ja vähentää näin mahdollisesti kipuja. Koneessa vettä saa vasta kun lentoemäntä tulee kohdalle tarjoilukärryjen kanssa, joten vesi kannattaa ostaa jo mukaan ennen koneeseen tulemista.

Mukaan kannattaa ottaa myös särkylääkkeitä, jos kipua kuitenkin alkaa esiintymään. Joillekin voi tulla lennon aikana myös pääkipua ja lääkettä on hyvä varata myös tämän takia. Jos on matkapahoinvointinen, kannattaa ottaa ennen lentoa matkapahoinvointilääkettä. Jos lento on niin pitkä että lääkkeen vaikutus ehtii lakata niin muista myös ottaa matkustamoon mukaan lääkettä lisätarvetta varten.

Muuta tekemistä koneeseen, jotta matka sujuisi paremmin

Viihde lennolla
Useat lentoyhtiöt tarjoavat viihdettä lennon aikana

Myös aikuinen voi ottaa mukaan koneeseen tekemistä, jotta matka sujuisi mukavammin ja nopeammin. Mukaan voi ottaa lehtiä, kirjoja ja vaikkapa tietokoneen tai tabletin. Muista myös kuulokkeet, jos aiot kuunnella niistä musiikkia tai katsella elokuvia. Jotain purtavaa ja juotavaa voi myös varata mukaan, jos ei halua odotella lentoemännän ja tarjoilukärryn saapumista. Kannattaa varata mukaan myös vähän käteistä, jos sattuu että koneessa ei voikaan maksaa kortilla.