Mitä ostaa uuteen kotiin

Iloinen nainen

Uuteen kotiin muuttaminen on uusi vaihe elämässä, jolloin käännetään uusi sivu. Kun uusi koti on tiedossa, on aika tarkistaa, että kotiin on kaikki tarvittava. Muistathan, että kaikkea ei tarvitse olla olemassa heti ja aluksi pärjää hyvin vähälläkin. Tavaraa voi hankkia myös muuton jälkeen. Niinpä tällä sivulla mainittuja tavaroita ja huonekaluja ei tarvitse olla olemassa heti muuttopäivänä.

Tällä sivulla mainitsemamme hankinnat ovat kuitenkin oleellisia jossain vaiheessa ja toivommekin, että tämä artikkeli voisi olla lukijoillemme hyvänä muistilistana muuttohälinän keskellä.

Mainitsemiemme hankintojen ohella voi olla muitakin tarpeellisia asioita, kuten televisio, työkalut, pyyhkeet, koriste-esineet jne, mutta keskityimme vain oleellisimpiin.

Välttämättömät huonekalut

Sänky on huonekalu, jolle on tarvetta jo ensimmäisenä yönä uudessa kodissa. Sängyn voi hankkia halutessaan joko käytettynä tai uutena. Nykyään monissa sängyissä on erilliset petauspatjat, jolloin pelkästään sen vaihtamalla vanhastakin sängystä saa jälleen kuin uuden.

Keittiön pöytä ja tuolit ovat tarpeelliset mukavan ruokailun mahdollistamiseksi.

Sohva on usein keskeinen osa olohuonetta ja siinä istuvat tai lepäilevät niin asukkaat kuin vieraatkin. Sohvalle on mukava istahtaa muuttopuuhien jälkeen. Sohvalla voi pysähtyä selaamaan vaikka luotettavat nettikasinot ilman rekisteröitymistä, mikäli tämä kuuluu osaksi harrastuksia.

Kodinkoneet

Kodinkoneista pyykinkone on yksi välttämättömimmistä. Joissain taloyhtiöissä on käytettävissä pyykkitupa, jossa voi omalla vuorollaan käydä pesemässä pyykit, mutta jos sellaista ei ole, pyykinkoneen merkitys korostuu. Pyykinpesukoneen voi käydä ostamassa kaupasta, mutta jos haluaa päästä edullisemmalla hinnalla ja saada kuitenkin toimivan koneen, on hyvä idea katsella alueen käytetyt pesukoneet läpi. Esimerkiksi Facebookin ryhmien kautta voi hyvinkin löytää toimivan, mutta edullisen pesukoneen.

Kuivausrumpu on toinen pyykkeihin liittyvä laite, muttei ehkä niin välttämätön. Kuitenkin huomioonotettava asia mietittäessä kuluja uuteen kotiin muutettaessa.

Astianpesukone on tärkeä, muttei kaikille ehkä välttämätön laite. Tarve korostuu silloin, kun taloudessa on useampi kuin yksi asukas. Joissain asunnoissa tämä voi olla valmiina, mutta asia kannattaa vielä tarkistaa.

Imuri on tärkeä, kodin säännölliseen siivoukseen tarvittava väline. Lattiaharjalla ja mopilla pärjää aluksi ehkä viikon verran, mutta imurilla saa pölyt kunnolla pois kaikista nurkista. Imurin tarve korostuu varsinkin silloin, kun taloudessa on lemmikkejä.

Keittiön kodinkoneista tarpeellisia voivat olla mm. kahvinkeitin, mikroaaltouuni, vedenkeitin ja leivänpaahdin.

Kodin tarvikkeet

Kattilat ja paistinpannut kuuluvat välttämättömiin kodin tarvikkeisiin. Kattiloita kannattaa olla eri kokoja. Pienessä kattilassa onnistuu esimerkiksi kananmunien keittäminen, kun taas keitot ja perunat kiehuvat hieman isommassa kattilassa. Huomioithan, että nämä sopivat yhteen keittiön lieden kanssa.

Aterimista ja astioista tärkeimmät lienevät lautaset, juoma-astia, haarukat, lusikat ja veitset. Kahvikupeista juot itse ja tarjoilet vieraille. Näiden lisäksi leipä- ja muut isommat veitset ovat tarpeellisia, juustohöylää tai kuorimaveistä unohtamatta. Muista myös kauhat, paistinlastat ja vispilät.

Kodin tekstiilit

Vuodevaatteet ovat tuiki tärkeät jo ensimmäisenä yönä. Muista siis peitto, tyyny, lakana, pussilakana sekä tyynyliina.

Verhoja tarvitaan niin yksityisyyden kuin viihtyvyydenkin vuoksi. Verhot ovat sekä osa sisustusta että tuovat näkö- tai valosuojaa.

Matot tuovat mukavuutta ja kodikkuutta sekä lämmittävät jalkoja. Näitäkin voi hankkia lisää myöhemmin, jos aluksi omistat vain maton tai pari.

Siivousvälineet

Nämä ovat tuiki tärkeitä kodissa kuin kodissa. Uudessa kodissa tulee tarpeeseen varsinkin eri pesuaineet, kuten yleispesuaine, astianpesuaine ja pyykinpesuaine. Ikkunat peseytyvät tarpeen mukaan yleispesuaineellakin, mutta ikkunapesuaineella tai fairy-vedellä ne saa myös kätevästi puhtaaksi. Sama koskee wc-pöntön ja wc-tilojen pesua. Nekin puhdistuvat hyvin yleispesuaineella, mutta wc- ja kylpyhuonetiloihin on vielä erikseen olemassa omat pesuaineet.

Muista hankkia lattioiden puhdistukseen moppi ja pintojen pesuun puhdistusliinoja tai tiskirättejä.

Näillä pesuaineilla pärjää hyvin varsinkin aluksi. Muut pesuun tarkoitetut aineet ehtii hankkia myöhemminkin.

Hygieniatarvikkeet

Uudessa kodissa tarvitaan tietenkin hygieniatarvikkeet kylpyhuoneeseen. Tärkeimmät näistä ovat suihkussa tarvittavat aineet, kuten shampoo, hoitoaine ja suihkusaippua. Käsisaippua on myös oleellinen hankinta, joka saattaa helposti unohtua ostettaessa tarvikkeita uuteen kotiin

Jokaisella on omat yksilölliset tarpeensa henkilökohtaisiin hygieniatuotteisiin. Ehkä sinulla onkin jo valmiiksi omat ihonhoito- ja muut tuotteet, joita käytät päivittäin. Nämä kulkeutuvat ehkä automaattisestikin mukaan uuteen kotiin omien henkilökohtaisten muuttotavaroiden mukana. Muistathan deodorantin!