Pieni opas Virossa matkailuun

Pieni opas Virossa matkailuun

Olemme päivittäneet oppaan syksylle 2018

Viron pääkaupunkiin pääsee Helsingistä helposti laivalla, mutta myös tietysti lentämällä Tallinnaan ja muihin Viron suuriin kaupunkeihin. Laivalle voi ottaa mukaan myös auton ja sillä tavalla pääsee kiertämään helposti Viron muitakin paikkoja. Automatkalla voi vaikka bongailla lukuisia näyttäviä haikaranpesiä ja itse haikaroita. Tallinnan jälkeen Viron suurimpia kaupunkeja ovat Tartto, teollisuuskaupungit Narva ja Kohtla-Järve sekä kesäpääkaupunki Pärnu. Viroa pääsee kiertämään myös junalla tai bussilla. Virosta löytyy kokemuksen arvoisia paikkoja myös lapsiperheille.

Autolla pitkin Viroa

Narvan linna Viro
Narvan linna on hieno nähtävyys

Virossa on oikeastaan tieverkosto paremmassa kunnossa kuin Suomessa. Liikennettä ei ole sen enempää kuin meillä Suomessakaan ja asukkaitakin on reilusti alle 1,5 miljoonaa. Suurimmista kaupungeista lähtee moottoriteitä ja ne muuttuvat jossain vaiheessa yksikaistaisiksi per suunta. Tiet ovat todella hyvässä kunnossa ainakin suurien kaupunkien välillä. Nopeusrajoitukset ovat taajamien ulkopuolella vain 90 km/h, mutta kesällä löytyy myös 110km/h rajoituksia. Matkalla näkyy paljon ja hyvin esillä olevia haikaran pesiä ja haikaroita. Suuria huoltoasemia on vähän, joten jos sellaiseen on tarve ja sellainen tulee eteen, niin kannattaa hyödyntää sitä. Polttoaine on virossa vähän halvempaa kuin Suomessa. Ajokulttuuri poikkeaa vähän Suomen ajokulttuurista, mutta kun asennoituu siihen että Virossa ajetaan vähän eri tavalla, niin siihen tottuu nopeasti. Ohituksia tehdään vähän liian uskaliaasti ja liikenteessä toimitaan nopeammin kuin Suomessa.

Viron suuret kaupungit

Tallinnassa tuntee olevansa jo osittain Suomessa, mutta kun lähtee käymään muualla Virossa, niin suomalaisia ei enää näekään niin paljoa ja palvelua ei saa suomeksi. Tartossa on suomalaisia vain 1,1 prosenttia, kun Tallinnassa asuu suurin osa Viron suomalaisista, joita on noin 7000. Tähän kun lisätään vielä hurjat määrät suomalaisturisteja niin Tallinnassa törmää koko ajan suomalaisiin. Tartossakin asuu siis lähes tuhat suomalaista, mutta suomalaisturisteja on paljon vähemmän. Tartossa on keskusaukio ja sen avulla pääsee helposti sisälle paikalliseen henkeen. Aukion keskellä on Suutelevat opiskelija suihkulähde, jonka läheisyydessä on kesäisin paljon toimintaa. Aukion lähellä on paljon kahviloita ja ravintoloita. Tartosta löytyy myös lelumuseo ja tiedekeskus Ahhaa.

Saarenmaa Viro
Saarenmaalla riittää nähtävää

Pärnu on kesäisin Viron pääkaupunki. Pärnun hiekkarannat houkuttelevat kesäisin paikalle paljon turisteja. Pärnu on erinomainen paikka rantalomalle ja muille kesäaktiviteeteille. Suurin osa ruokapaikoista löytyy Pärnun keskustasta ja siellä on hyvä tehdä myös ostoksia. Virossa on usein halvempaa kuin Suomessa, mutta lapsiperheille tiedoksi että vaipat ovat siellä kalliimpia. Moni tuo Virosta Suomeen alkoholia ja tupakkaa, koska ne ovat siellä halvempia. Virossa ovat kaupat auki myöhään ja myös sunnuntaisin niin kuin meillä Suomessakin. Osa liikkeistä saattaa olla sunnuntaisin kiinni, mutta ruokaostoksia saa tehtyä viikon jokaisena päivänä.

Eläimen hakeminen Virosta

Viime vuosina yksi kasvava trendi on ollut lemmikin hakeminen Virosta. Virossa kulkukoiria ja hylättyjä kissoja on todella iso määrä Suomeen verrattuna, ja niitä tarjotaankin hyviin ja rakastaviin koteihin haettavaksi. Eläintä hakiessa rokotukset tulee hoitaa itse, ja asioista kuten koiran sopivasta ruokinnasta, tulee olla selvillä. Mutta jos olet miettinyt lemmikin ottamista, voi hylätyn eläimen ottaminen olla erittäin hyvä vaihtoehto – samalla takaat toiselle eliölle laadukkaamman elämän!

Virossa lasten kanssa

Virossa ei ole samalla tavalla huvipuistoja ja muita huvittelupaikkoja lapsille kuin Suomessa. Niitä kuitenkin löytyy jonkin verran. Pärnun lähellä on Baltian suurin teemapuisto Lottemaa. Se on keksijäkylä, jossa on yli sata kohdetta mm. seikkailupolku ja leppäkertturata. Puistossa voi tavata kylän keksijöitä ja käydä katsomassa mitä löytyy hauskan näköisten talojen sisältä.

Tartossa voi käydä lasten kanssa Ahhaa tiedekeskuksessa ja lelumuseossa. Myös Tallinnassa on paljon tekemistä lapsiperheille. Sieltä löytyy koko perheelle sopiva keilahalli, Miiamilla-lastenmuseo ja eläintarha. Keskustan ulkopuolella on Skypark, joka on Euroopan ainoa trampoliinikeskus. Kaupungin laitamilla voi myös käydä harrastamassa mikroautoilua. Rocca Al Mare on lapsiperheillekin sopiva nähtävyys. Sieltä löytyy ulkomuseo, jossa on paljon historiallisia rakennuksia ja kesäisin kansantanssi- ja musiikkiesityksiä.

Viro on uhkapelaajan paratiisi

Virossa uhkapelaamisella on hyvin erilainen profiili kuin Suomessa. Vaikka sitä katsotaan Suomessakin suhteellisen hyvällä, on lainsäädäntö virossa hyvin erilaista. Harrastit siis vedonlyöntiä, kasinolla pelaamista tai korttipelejä, Virosta löydät varmasti itsellesi ajanvietettä sekä mahdollisuuksia suuriin potteihin. Myös monet virolaiset yritykset tarjoavat erittäin hyviä vinkkejä vedonlyöntiin, kuten NHL-sarjan vihjeisiin, Mestareiden liigaan sekä jopa suomalaisiin sarjatasoihin. Lasten kanssa ei välttämättä uhkapelireissu Viroon ole paras mahdollisuus, mutta aikuisten huvireissuna sellainen on erittäin mielekäs kokemus!