Kätevimmät kulkupelit kotimaan matkailuun

Nämä ovat kätevimmät tavat matkustaa Suomessa

Suomi on iso maa ja välimatkat pitkiä. Suomi on täynnä mielenkiintoisia kaupunkeja, matkailukohteita löytyy lukemattomat määrät ympäri maan; saaristosta, tuhansien järvien täyttämistä maisemista aina taianomaiseen Lappiin saakka! Nähtävää ja tekemistä riittää, mutta millä Suomessa kannattaa matkustaa?

Auto

Auto on kenties kätevin tapa matkustaa Suomessa

Suomalainen infrastruktuuri ja liikennejärjestelmä on valtakunnallisella tasolla erittäin toimiva ja hyvätasoinen. Suomalainen tieverkosto on loistavassa kunnossa, joten autolla matkailija pääsee varmasti minne tahansa. Tieverkostoa kunnossapidetään, myös talvella, joten omalla autolla pääsee Suomessa liikkumaan kätevästi, täysin oman aikataulun mukaan. Huoltoasemia on kattavasti ympäri maan ja usein ne ovat myös auki ympäri vuorokauden.

Vuokra-auto

Auto-vuokraamoja Suomesta löytyy useita. Toimipisteitä on ympäri Suomea ja niiden palvelut ovat kattavia ja luotettavia. Vuokra-autoista löytyy varmasti jokaisen matkailijan tarpeeseen sopiva vaihtoehto; pitkille ajomatkoille ja kaupunkiajoon omansa. Tarvittaessa autoja voi kysellä isommallekkin porukalle. Auto-vuokraamoja ovat esimerkiksi Elorent, Hertz, Avis, Europcar ja Sixt. Useista vuokraamoista saa autoja vuokralle myös niin, että auto vuokrataan toisesta toimipisteestä ja palautetaan toiseen toimipisteeseen, helppoa ja ongelmatonta matkantekoa.

Junat

Junamatkustaminen on vaivatonta ja mukavaa. Kattavan rautatieverkoston ansiosta junalla pääsee lähes joka kolkkaan Suomessa. Pitkät matkat esimerkiksi Lappiin, sujuvat mukavasti vaikkapa yöjunassa. Oman auton voi myös ottaa halutessaan mukaan auto-junaan. Jos omaa autoa ei ota mukaan, useimmiten junien pääteasemilta lähtevät kätevät jatkoyhteydet linja-autoilla eteenpäin. Junan valitsee nykyisin myös usein matkailija joka haluaa liikkua ekologisemmin – ei siis yhtään hölmömpi vaihtoehto! Juniin saa mukaansa myös helposti esimerksi polkupyörän, jolla matkustamista voi jatkaa myös luontoystävällisesti kohteessa. Suomessa kaikki rautatie-palvelut hoitaa VR ja lippuja voi ostaa etukäteen netistä tai esimerkiksi rautatieasemilta.

Bussit

Sinne minne juna ei vie, jatkaa varmasti linja-auto. Linja-autoja on sekä paikallisliikenteessä, että pitkille matkoille. Kuten junaliputkin, voi bussiliputkin ostaa halutessaan nykyään etukäteen internetistä. Matkahuolto kuljettaa niin ihmiset kuin tavaratkin, ja Matkahuollon nettisivulle on koottu kattavasti koko Suomen bussiliikenteen aikataulut. Kannattaa ottaa huomioon, että kaikkiin vuoroihin lippua ei voi ostaa netistä. Siinä tapauksessa lippuja myyvät Matkahuollon linja-autoasemat tai kuskit busseihin astuttaessa. Bussien aikataulut ovat usein hyvinkin minuutilleen aikataulussa, mikä taitaa pitää usein myös muissakin Pohjoismaissa paikkansa.

Yksi toimiva ja hyväksi todettu vaihtoehto Suomen bussiliikenteessa on Onnibus-yhtiö. Onnibusseilla pääsee kulkemaan jo lähes läpi Suomen. Onnibussien lippuja pidetään usein edullisina. Näihin busseihin liput on ostettava erikseen netistä ennen matkan alkua.

Lentäminen

Museoauto
Auto on kenties kätevin tapa matkustaa Suomessa

Suomessa on noin 20 lentokenttää. Lentäen pääsee siis myös paikasta toiseen, varsinkin silloin kun halutaan säästää aikaa pitkien välimatkojen maassa matkustaessa. Usein lentojen määrää säätelevät sesongit, ainakin pohjoisen Suomen lentoliikenteessä. Suomessa operoivia lentoyhtiöitä ovat esimerkiksi Finnair, SAS, Blue1 ja Norwegian. Lentämistä Suomessa ei välttämättä aina pidetä kovinkaan halpana, mutta aikaa lentäen toki säästyy.

Laivat ja lautat

Laivat ja lautat ovat yksi varteenotettava keino liikkua paikasta toiseen. Jokia, järviä, rannikkoa ja saaristoa Suomessa myös tosiaan riittää, kautta koko maan. Laivoilla ja lautoilla pääsee etapista toiseen, joskus esimerkiksi järvi-Suomessa huomattavasti nopeamminkin kuin kiertämällä maanteitä pitkin. Vesiteitse tapahtuva liikkuminen on myös hyvinkin viihdyttävää, ja esimerkiksi erilaisia huvi-risteilyjä on tarjolla runsaat määrät.

Taksit

Taksit ovat Suomessa luotettavia, ja niihin voi hypätä mistä kadun kulmasta vaan. Taksin tunnistaa keltaisesta taksi-kyltistä auton katolla. Useissa suurimmissa kaupungeissa on niin sanottuja ’taksi-tolppia’, joilla jonottamalla taksin saa helposti. Turistin on hyvä tietää, että taksin saa helpoiten soittamalla kunkin kaupungin omaan taksikeskuksen numeroon. Esimerkiksi hotellien vastaanotot auttavat varmasti tässä.